Be kategorijos

Kojos nešė iki „nebegaliu“: kokios tos mano ribos?

Kažkaip keistai rašyti šį įrašą, nes labai jau apleidau sportą. Gėda pelėda, bet tikiuosi, kad susitvarkys ritmas mano darbų ir visų kitų dalykų… O tada jau ir vėl pavirinsiu iš širdies, nes trūksta man tos valandos kasdien, kai gali prakaitą išlieti. Ech. Na, o kodėl aš čia apie tą sportą? Sportuojant man kažkaip kosmiškai pakildavo širdies pulsas: kartais peršokdavo du šimtus. Kraipė galvas aplinkiniai, kurie sportuoja, kraipė ir treneriai, tad kai Facebook išmetė tyrimų programą, susigundžiau.

Kas tai per programa? Kaip rašo apraše, tai tyrimas, kuris padės atsakyti į klausimus, ar tikrai efektyviai sportuoji ir ką galima padaryti geriau. Paskaičiau, kad ten yra tiriamas ne tik maksimalus deguonies suvartojimas, bet ir širdies susitraukimų dažnis. Voila, gal mano klausimai dėl aukšto pulso bus atsakyti. Pradėsiu nuo to, kad norint apsilankyti Kaune esančioje klinikoje, būtina yra ne seniau nei prieš pusę metų būti atlikus širdies echoskopiją arba fizinio krūvio mėginį – veloergometriją. Mano atveju, tokių tyrimų neturėjau, o užsiregistravau už kelių dienų, tad teko skubiai ieškotis klinikos, kuri atliktų man širdies echoskopiją. Nori patekti pas gydytoją jau kitą dieną – mokėk, tad man teko pakloti papildomus 40 eurus, kad gaučiau popieriuką. Negana to, nebuvo rašyta, kad reikia kažkokios gydytojos išvados po echoskopijos, tai vėliau Kauno sporto klinikoje to klausė. Patarimas, jei jau darotės, paprašykite, kad ir išrašą padarytų.

Nuvažiuoju į Kauną. Užpildau anketą apie save, sveikatos būklę, nusiskundimus ir buvusias ligas. Tenka atlikti kelis tyrimus: matuojamas plaučių tūris, tada padaroma kūno analizė, paimamas kraujas, pamatuojamas kraujospūdis… Na, baziniai dalykai. Po to laukia susitikimas su gydytoju. Paminiu faktą, kad mano širdies pulsas labai užkyla ir tai tampa raudona šviesa. Atliekant „Performance“ tyrimų programą tenka spausti save iki maksimumo t.y. bėgti ant takelio arba minti dviratį, kuomet prie tavęs yra prijungti visokie aparačiukai. Gydytojas sukėlė abejonių, ar tikrai mano širdis atlaikys. OK, dabar gal biški nepopuliariai pasakysiu, bet man įsiūlė papildomą paslaugą (p.s. aš rašau taip, kaip man atrodo, nes už visas paslaugas, kurias aprašau bloge moku pati, tad reklamos nedarau…), kad pasižiūrėti, kas ten su ta mano širdimi, nes prie echoskopijos nėra išrašo, o jo beje manęs ir neprašė, kai pirmą kartą parašė prieš susitikimą. Tik buvo parašyta, kad reikia pasidaryti ir tiek: koks formatas nebuvo nurodytas.

Dėl to turėjau vėl po kelių savaičių važiuoti į Kauną minti dviratį ir realiu laiku kardiologas stebi, kaip veikia širdis. On top of that, nors atlieki tyrimą, papildomai skaičiuojasi kardiologo konsultacija. Na, turbūt man tai pasirodė kaip minusas, nes OK, aš išsigandau po gydytojo apsilankymo, kad bus super duper apkrovos atliekant galutinį tyrimą. Pradėjau kvestionuoti, ar tikrai mano širdis atlaikys, nes skambėjo labai jau challenge‘ing. Nevertėjo jaudintis, bet apie tai šiek tiek vėliau. Dabar jau žinau, kad su manimi viskas OK ir reikėjo nesimėtyti dėl papildomų paslaugų/tyrimų.

Pagaliau trečias apsilankymas, nes po dviračio negalėjau atlikti „Performance“ tyrimo. Iš tikro vėl buvau šiek tiek nusivylusi ir sutrikusi, nes žinojo, kad atvažiuoju iš Vilniaus, kad dviračio mynimas truko vos 10-15 minučių. Kažkaip jau labai išsipūtė kaina tyrimo, kuris „Facebook“ buvo įkainuotas kaip 99 euriukai. Diena X. Atvykau šiek tiek anksčiau, persirengiu, vėl susitikimas su gydytoju, pakalbame, kas lauks ir aš jau ant bėgimo takelio. Pajungia man diržą, kuris monitorina širdies veiklą, uždeda deguonies kaukę. Primenu kiborgą. Kaip viskas vyksta? Iš pradžių suveda duomenis apie tave: mažius, ūgis, svoris ir panašiai. Tuomet vyksta apšilimas, bėgi ant takelio kelias minutes ir kas tam tikrą intervalą yra didinamas greitis.

Stebima, kada tavo širdis pasieks 180 dūžių per minutę ir kada jis bus tolygus t.y. nebekils. Kiekvieną kartą šalia stovi gydytojas ir stebi, vis klausia, kaip jautiesi. Naudojami gestai: nykštys į viršų ar apačią, kai paklausia, ar didiname greitį, kaip jaučiuosi. Didžiausias pasiektas greitis – 11 km/h. Būtent bėgant šiuo greičiu mano pulsas stabilizavosi ir kito vos keliais į viršų. Įdomu tai, kad rezultatų iš karto negauni, nes visa informacija yra siunčiama į Vokietiją. Ten yra analizuojami gauti duomenys ir vėliau report‘as yra gaunamas el. paštu. Realiai man po tyrimo gydytojas papasakojo, ką reikia žiūrėti, ką kas reiškia, nes viskas yra anglų kalba ir šiek tiek skaičiukų bei nežinomo žodžių.

Savo tyrimo rezultatus gavau po savaitės. Iš karto man buvo pasakyta, kad pas mane labai greitai užkilo pulsas, tačiau vėliau viskas buvo OK, nes jis nebedidėjo. Jis taip pat gražiai susinormalizavo po tyrimo, tad kaip ir viskas gerai su manimi. Realiai buvo pasakyta, kad jei bus kažkas neaišku, jei norėsiu konsultacijos, galiu susisiekti su sporto medicinos gydytoju, kuris galės tiksliau jau panagrinėti, nes dabar buvo parodytas pavyzdys, paaiškinta, tačiau tą darau pati. Iš gautų rezultatų galima įvertinti esamą fizinį pajėgumą, treniruočių programos efektyvumą bei saugumą,  nustati aerobinės ištvermės ribas. Prisipažinsiu, kad gavusi pažiūrėjau ir žadu atidžiau pasinagrinėti. Į Kauną kažkaip jau ketvirtą kartą nenoriu važiuoti – nei laiko yra, nei kažkaip norisi dar išsileisti.

Taigi, ar buvo verta? Manau, kad taip. Tikrai žinau, kad man nėra nieko blogai dėl tos širdies, kad užkyla viskas. Gyvensiu. Minusas? Kad Sporto klinika yra Kaune, o mano atveju, važinėti tris kartus, kad atlikti tyrimą – galbūt prabanga. Gerai, kad bent jau pavyko kartais susidėlioti taip, kad važiuoju į Šiaulius arba iš jų, o tada prasuku pro Kauną. Nors vieną kartą važiavau grynai dėl to t.y. dėl dešimt minučių.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply