Mamacitos dienoraštis

Tėvystės pripažinimas pas notarą

Kai vaikas gimsta santuokoje, tai klausimų, kokia pavardė atsiras ant vaiko gimimo liudijimo nekyla. Galbūt kiti pasakys, kad nekyla, net jei pora susilaukia atžalos nesusituokusi, tačiau šį kartą noriu pakalbėti apie tai, ką daryti, jei susilaukus vaikelio tėvų pavardės yra skirtingos. Kur tuomet reikia kreiptis?

Mano sūnus dabar turi mamos pavardę t.y. yra Liaudanskis, tačiau mes su Edvinu esame diskutavę ir priėję prie bendro sutarimo, kad susituokus kažkada mano pavardė ir mūsų vaikų bus dviguba. Sakysite išsikalinėjimas ir galbūt net vyro negerbimas? O man tai yra savo identiteto nepraradimas. Aš jau daugiau nei tris dešimtmečius esu Liaudanskytė. Galbūt kažkas „nešiodamas“ savo pavarde ja nesididžiuoja, galbūt ji slegia ar sukelia neigiamas emocijas, tačiau man – atvirkščiai. Nuo mažų dienų man tai buvo paskata judėti pirmyn, nepasiduoti, kai kartais atrodydavo, kad žemė slysta po kojomis, stotis ir vėl eiti. Man tai yra žodis, kuris motyvuoja, skatina būti geresne savo pačios versija. Nežinau, kaip jums, bet man visada tėveliai sakydavo, kad „tu – Liaudanskytė, tu gali, tu esi stipri, tu nepasiduosi…“ arba „mes Liaudanskiai, mes išgyvensime, mes nenuleisime rankų…“. Realiai, kai tau sakoma visada ir akcentuojama, kad būtent tavo identitetas tau padeda judėti, tu nenorom įtiki, kad viską, ką pasiekei yra tavo užsispyrimo, sunkaus darbo, atkaklumo dėka, kuris būdingas būtent tavo šeimai, tavo pavardei.

Liaudanskių familija (nors sesė nutekėjo ir nebe Liaudanskytė, bet…)

Taip, gimus vaikeliui jo gimimą reikia įregistruoti per tris mėnesius, tad ėmėmės ir mes to darbo, nes šiek tiek susivėlinome dėl mano komplikuoto gimdymo. Norint vaikui duoti pavardę, pavyzdžiui, kitokią nei mamos arba mūsų atveju dvigubą, jei pora nėra susituokusi, reikia kreiptis į notarą, kad vyras pripažintų tėvystę. Tuomet tik su šiuo dokumentu galima pildyti dokumentus vaiko gimimo liudijimui gauti. Kad nesupainioti, tai realiai galima pirma užregistruoti vaiko gimimą ir jam duodama mamos pavardė, tuomet eiti pas notarą, patvirtinti tėvystę ir vėl tada kreiptis į metrikacijos skyrių, kad būtų pakeista pavardė. Mes nusprendėme, kad nežaisime taip ir iš karto eisime pas notarą.

Ką reikia su savimi turėti? Vaiko gimimo pažymą, kurią gauna mama gimdymo įstaigoje. Ją taip pat galima rasti e-sveikatoje. Mano atveju ji jau buvo sugeneruota, prisijungus prie paskyros, nes mama yra įgaliotas asmuo pagal įstatymą. Taip pat reikia notarui pateikti tėvų asmens tapatybės dokumentų kopijas, nuspręsti, koks/ia bus vaiko vardas/pavardė. Mūsų sūnus bus Joakimas Liaudanskis Ratiuk. Įdomu tai, kad galima maksimaliai vaikui duoti du vardus ir dvi pavardes pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius įstatymus.

Daugiau apie tai, kas yra tėvystės pripažinimas, kad tai neapsiriboja tik pavardės suteikimu, pasakoja notarė Vykinta Jokantaitė-Birbilienė:

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply