Maistas

Vaikystę primenantys sviestiniai sausainiai, gaminami mėsmale

Nežinau, kaip jūs, bet sviestiniai sausainiai, gaminti su mėsmale, man yra totali vaikystė. Pamenu, kai mama pagamindavo tešlą, tada mes padėdavome su mėsmale daryti sausainius: stengdavomės, kad kuo ilgesni būtų… O dar paskui šiek tiek ištirpinto šokolado, kurį lengvais judesiais, užliedavo ant jų… Mmm… Palaima.

Tie, kas jaunesni, tai turbūt net nežino, kad į senovinę rusišką mėsmalę (o gal ji nėra rusiška, tačiau man primena tuos gūdžius laikus), dedama speciali detalė, kuri padeda formuoti sausainius: dedi tešlą kaip dėtumei mėsa, o pro plastikinę angą lenda ilgas sausainis, kurio formą gali keisti, nes yra net keturios parinktys. Tokią mėsmalę darau tarp senų daiktų, kuomet įsikraustėme į „Pušelę“. Kažkur palėpėje gulėjo naujut naujutėlė senovinė mėsmalė su visais pribumbasais. Negali nepasinaudoti, kai likimas tau paduoda tokius dalykus tarsi ant lėkštutės, o tuo labiau, kai pirmas karantinas rovė stogą nuo veiklos nebuvimo. Beje, jei neturite mėsmalės, tai pasirodo, kad galima suformuoti tokius sausainius su konditeriniu maišeliu, uždėjus žvaigždės formos antgalį ar kažką panašaus, koks yra mėsmalėje.

Reikia

225 gramų kambario temperatūros sviesto (teko gaminti ir su sviestu be laktozės, viskas OK, veikia ir gaunasi tokie pat skanūs)

125 gramų cukraus

Pusė arbatinio  šaukštelio druskos

290 gramų  miltų (kažkada bandžiau dėti kukurūzų, bet nepavyko, buvo labai trapūs tarsi nebūtų normalaus sukibimo, kurį duoda glitimas)

2 vienetai kiaušinių trynių

Arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto (jei neturiu ekstrakto, tiesiog dedu valinio cukraus)

Eiga

Jei namuose yra profesionalus plaktuvas, tiesiog sudėkite sviestą, cukrų ir druską, užstatykite, kad išsimaišytų viskas, kol taps masė balta ir puri. Aš tiesiog sudedu viską ir su rankomis gnaibau ir minkau, o tada įsijungiu mikserį. Tuomet sudedu miltus (galima persijoti, jei norisi) ir kiaušinius. Minkome tešlą, o gautą rutulį suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame trumpam į šaldytuvą. Svarbu pažymėti, kad nepamirškite apie tešlą, nes ji neturi būti itin kieta.

Kartą man nutiko, kad palikau per naktį, nes vakare buvo kažkokių reikalų ir nespėjau iškepti. Pasigailėjau, nes bandai grūsti į mėsmalę, o ji prasisuka ir tiek. Teko laukti, kol šiek tiek sušils tešla. Tad patarimas paprastas – nesušaldykite per daug, nes tešlą turi būti gan minkšta.

Tuomet prasideda linksmoji dalis – tešlos juostelių formavimas iki norimo dydžio. Kai jau atrodo, kad užtenka, tiesiog lengvai nugnybi ir viskas. Aš palieku šiokius tokius tarpelius skardoje, nes kepant sausainiai šiek tiek pakeičia formą, nes sviestas daro savo – tirpsta ir kartais šiek tiek paplatėja.

Nors mano recepte rašoma, kad kepti reikėtų apie 12–14 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, tačiau aš visada žiūriu pagal situaciją. Žiūriu, kada jie bus auksiniai. Svarbu pažymėti, kad iš karto ištraukus iš orkaitės nebandykite imti nuo popieriaus, nes labai tikėtina, kad sausainiai lūš ir trupės. Šiek tiek palaukite ir palikite atvėsti. Bent kelias minutes.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply