Laisvalaikis

Pažintis su Van Gogh‘o kūryba

Praėjusios savaitės pabaiga buvo pažymėta labai meniškai – su sese apsilankėme multimedijos parodoje „Van Gogh. Life in Art“. Prieš tai teko FB girdėti įvairiausių nuomonių dėl šios parodos, vieni skundėsi, kad per brangu, kiti, kad nieko verta. Bet geriau vieną kartą pamatyti nei kelis išgirsti, taip ir atsidūrėme sekmadienio vakarą „Panoramoje“.

Esu baigusi dailės mokyklą. Žinau, kai kuriems draugams bus gal naujiena, bet come on, aš a la moku piešti. Sunku patikėti, bet keturis metus tryniau suolą, o mėgstamiausias dalykas buvo grafika. Apie Van Gogh‘ą kaip ir visi esu girdėjusi, taip pat žinojau jo pagrindinius paveikslus, bet nelabai gal teko domėtis jo gyvenimu. Nesumeluosiu, bet daugeliui išgirdus šį menininko vardą, į galvą šauna faktas apie nusipjautą ausį. Tiesa. Bet Van Gogh‘o gyvenime buvo daug kitų vingių, kurie įtakojo jo kūrybą.

Džiaugiuosi, kad pasirinkome tokią dieną ir tokį laiką, nes galėjome pasidžiaugti paroda vienos pačios, niekas netrukdė, kalbėjome savęs netildydamos. Parodos erdvėje dideliuose ekranuose buvo pasakojama dailininko biografija, kurią vaizdavo jo kūriniai. Iš tikro net įdomu, kaip vienoks ar kitoks jo gyvenimo įvykis veikė jo darbus, spalvas, nuotaikas paveiksluose.

Jei reikėtų iš Van Gogh‘o darbų išskirti tą, kuris man labiausiai prie širdies. Suklusčiau. Kodėl? Nes į atmintį yra įsirėžę du pagrindiniai: vaizduojantis saulėgrąžas ir žvagždėtą naktį. Tačiau stebint visus paveikslus man labiausiai įstrigo irisus vaizduojantys paveikslai. Kažkas nerealaus. Kodėl? Ta mėlyna spalva užburia! Kažkoks kosmosas, o kai dar visa erdvė yra papuošiama jais, atrodo nerealiai . Įdomu tai, kad rodant visus vizualus, fone skamba suderinta klasikinė muzika, kas irgi papildo visą pojūtį.

Viso mūsų apsilankymas truko beveik pusvalandį. Išeinant buvo sustatyti molbertai, kuriuose galėjai bandyti būti Van Gogh‘o pasekėju ir tapyti garsiausių jo paveikslų replikas. Kiek kainuoja toks malonumas? Vienuolika eurų – žinau, kad gal šiek tiek daug, bet manau, kad buvo verta. Juk šiek tiek meno niekam nepakenkė. Galima eiti ne savaitgalį, tai sutaupysite du eurus. Ar rekomenduočiau? Tikrai taip, net jei nesi meno fanatikas ir Van Gogh‘o vardas tau nieko mažai ką sakė iki šiol. Po parodos net neabejoju, kad kitaip pradėsi žvelgti į šio įstabaus olandų dailininko darbus.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply