Laisvalaikis

Andy Warhol pėdsakais – POP art’o tapybos pamoka

Nežinau, ar esu minėjusi, bet esu baigusi dailės mokyklą, tačiau iš manęs, kaip pagalvoju, tai nelabai kokia menininkė. Na, nebent meninei netvarkai namie sukurti ar ant darbo stalo. Bet ir vėl, pas mane čia lyriniai nukrypimai… Bet norėjau parašyti apie labai fainą dalyką – tapybos pamokas vienoje Vilniaus studijų.

Penktadienį ėjau piešti POP arto paveikslo. Būtent POP artas dažniausiai siejamas su Andy Warhol kūriniais – garsiuoju Marilyn Monroe portretu, kuris skendi kontrastingose spalvose arba daugiau nei šimtą kartų pavaizduotu  kokakolos buteliuku. Tikrai esate visi matę ir žinote apie ką kalba. Kiti šio stiliaus atstovai – Roy Lichtenstein, Richard Hamilton, Robert Rauschenberg.

Turiu prisipažinti, kad tai mano antras kartas, kuomet lankausi Dvi Taurės Meno renginyje, kurie vyksta Pylimo gatvėje. Kaip viskas vyksta? Kiekvieną kartą yra vis skirtinga tema ir pasirenkamas vienas iš to dailės stiliaus paveikslų, kuriuos reikės tapyti. Dažniausiai tai yra kažkas, kurį kiekvienas tikrai žino, yra matęs.

Tau yra paruošta vieta su molbertu, dažais, prijuoste, todėl nieko atsinešti nereikia – tik gerą nuotaiką. Grupėje būna apie 10 žmonių – abiejuose kartuose mačiau tik moteris, spėju, kad vyrai nelabai ryžtasi eiti tapyti. Tave žingsnis po žingsnio moko mokytoja, kaip nusipiešti, kokias spalvas maišyti, kokį plotą kokia spalva dengti ir panašiai. Kad tapyti būtų linksmiau, yra pasiūloma kavos ar arbatos arba vyno. O po jo tikrai, kad drąsos daugiau atsiranda ir teptukas jau drąsiau po drobę randa sau kelią.

Jei tau yra kas neaišku, reikia pagalbos ar patarimo – visada yra mokytoja, kuri padės. Po studiją visada vaikšto kelios merginos, kurios užtikrina, kad netrūktų gėrimų ir dažų – reikia tik sušukti ir paprašyti vienos ar kitos spalvos. Visas procesas trunka apie tris valandas, bet laikas niekada neprailgsta, nes natūralu, kad susipažįsti prie to paties stalo sėdinčiomis tapytojomis, visada skamba juokas ar komentarai apie šalia sėdinčios kolegės ar savo paveikslą.

Penktadienį man, pavyzdžiui, nesisekė su lūpomis ir nosimi. Žinau, shame on me, bet kažkaip kosmosėlis buvau ir labai viskas atrodė ne kažką. Juokingiausia, kad kaip visi supranta meną ir jį atvaizduoja – viskas labai priklauso nuo asmenybės, net tam tikrus savo veido bruožus tu pats perteiki nenorėdamas paveikslui. Galiausiai visų laukia bendra nuotrauka: nei vienas paveikslas nebūna panašus į šalia esantį, atrodo, kad visos skirtingą žmogų piešė.

Kiek toks malonumas kainuoja? 25 eurus, tačiau visada reikia iš anksto užsiregistruoti, nes vieno žanro renginys yra labiau paklausesnis, kitas – mažiau, tai kad nenusivilti, kad nebebus vietos, geriausiai užsirašyti prieš tai. Atkreipkit dėmesį į tai, kas jums prie širdies ir kokio tipo paveikslo norite, kad kabėtų ant jūsų sienos ar kažkam padovanoti, tuo vadovaudamiesi ir rinkitės temas. Nesu tikra, kiek dažnai vyksta, bet man labiausiai patinka penktadienį, nes jau po darbų, savaitė baigėsi, tai puikus metas būna pachillinti ir smegenis atpalaiduoti. Daugiau informacijos galima surasti Dvi Taurės Meno Facebook’o paskyroje.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply