Maistas

Bananų duona, kuri iš lėkštės iššluojama mygom

Pasižvalgius į socialinius tinklus atrodo, kad visa Lietuva patapo nerealiais sportininkais, kurie nei dienos neišgyvena be sporto, tad viską transliuoja gyvai, arba sukasi virtuvėje: pagaliau išbando receptus, kuriuos galbūt buvo išsisaugoję telefone tuomet, kai turės laiko. Voila, laiko dabar turime į valias. Na, aš sportą kažkaip užmiršau. Gėda. Žinau, nes seniau nei dienos neįsivaizdavau be jo, o dabar tikrai tapau lazy bum. Tad per karantiną tapau ta, kuri eksperimentuoja virtuvėje. Tikrai nebūsiu naująja Beata ar kažkokia influencerė, kuri keliasi sveiko maisto receptus. Kodėl tas polėkis maistui atsirado?

Na, pradėkime nuo to, kad atsidariau kavinę. Tiksliau atsidarėme, bet apie tai kažkada ateityje plačiau papasakosiu, nes „daryti“ verslą nėra taip jau ir lengva kaip iš šalies gali atrodyti. Mums tik įsibėgėjant, dar neturint užsiauginus raumenų sustabdė virusas. Basta. Užsidarėme. Veikia tik viešbutis ir pasiskelbėme, kad darome išsinešimui maistą. Deja, bet šiauliečiai gan racionalūs, tad užsakymų beveik nulis. Buvo gal keli, tad nenorėdami, kad visas maistas atsidurtų konteineryje, teko suktis iš padėties. Pirma, apdalijome visas gimines. Išdalinome produktus, kurie genda, t. y. įvairios daržovės, vaisiai, sriubos, mėsytės ir panašiai. Aišku, kažkiek pasilikome sau, tad tenka kažką kiekvieną vakarą sugalvoti. Nevalgysi juk to paties maisto kiekvieną dieną, tad čia įsijungia kūrybiškumas ir google‘as.

OK, tai pagaliau einame prie recepto. Aš esu totali bulkinė: man patinka visokios bandelės, batonai ir panašiai. Juoksitės, bet man kartais nieko nėra geriau nei koks paprastas batonas su coca-cola. Oh yeah, primena vaikystę, nors geriau prisiminus, nebuvo joje tiek daug colos, veikiau jau „Šiaulių duonos“ parduotuvėje pirkti šviežiai kepti batonai arba riestainiai. Dar ten buvo tokių skanių paprastų pynučių su razinomis. Tie, kas iš Šiaulių ir mano metų, prisimins tą vietą Vilniaus gatvėje. Dar vienas dalykas, kad mano vaikystę ir šiaip vėliau, kažkaip neoficialiai formavo visas tas amerikonizmo kultūros kultas. Galbūt čia kaltas tas faktas, kad tėtės giminių daug ten, kad nuo mažens smaguriavau įvairiais amerikietiškais saldumynais, apie kuriuos mano bendraamžiai net nežinojo. Todėl man bananų duona – totalus amerikietiškas kepinys. O nostalgija, kaip žinome, toks keistas dalykas, tad per karantiną nusprendžiau, kad nori pabandyti pati išsikepti. Na, jei norisi, reikia imtis darbų, juk nieko ir taip nėra kas veikti.

Na, čia google‘as visagalis, nes receptų – ne vienas ir ne du. Iš pradžių susigundžiau pabandyti Chrissy Teigen‘s receptą. John‘o Legend‘o žmona yra išleidusi ne vieną kulinarijos knygą, o šis bananų duonos receptas tarp amerikiečių sulaukė labai daug dėmesio. Realiai mane atbaidė faktas, kad reikia chocolate chips (paskutinę kelionę iš JAV pirkausi kelis maišelius ir vežiausi), o jų rasti Lietuvoje, o ypač per karantiną, nelabai jau misija įmanoma. Bandžiau tada ieškotis paprastesnio varianto, kuris būtų labiau simple. Ir štai receptas.

Prisipažinsiu, kad iškepti tokią, kokios norėjau, pavyko tik iš antro karto. Vėliau teko važiuoti bananą pirkti į parduotuvę, nes kasdien po vieną išsikepdavome ir labai jau ji greitai nuguldavo į skrandžius. Beje, svarbu pažymėti, kad norint, kad duona nebūtų sausa, nekepkite didelėje skardoje, nes jei tešlos kiekis bus plonas, tai per valandą ji iškeps ir išdžius: nebeliks to pačio skanumo. Kitas dalykas – aš naudoju pekano riešutus, nes man jie yra mažiau kartūs, nors originaliame recepte rašomi yra graikiniai riešutai. Manau, kad tai skonio nekeičia, nes viskas priklauso, kas ir ką mėgsta labiau arba net ta pati kaina, nes pekano yra brangesni už graikinius.

Bananų duonos receptas

  • 250 g miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Pusė arbatinio šaukštelio cinamono
  • Pusė arbatinio šaukštelio druskos
  • 115 g sviesto
  • 100 g balto cukraus
  • 50 g rudo cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 2 arbatiniai šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • 440 g sutrintų bananų masės
  • 80 g pekano riešutų
  1. Pasigaminti tešlą neužtrunka labai ilgai, todėl pradėti reikėtų nuo orkaitės. Nusistatyti geriausiai būtų 170-180 laipsnių temperatūrą. Aš kepiau profesionalioje orkaitėje, tai pasirinkau sausą kepimo rėžimą.
  2. Viename dubenyje sumaišykite miltus (beje, bandžiau pradžioje dėti kukurūzų miltus, nes norėjosi a la sveikesnio varianto. Nelabai gavosi, tad geriausiai būtų paprasti kvietiniai miltai), kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
  3. Kitame dubenyje išlydykite sviestą kartu su cukrumi. Tam elementariausiai tinka užsivirti puodą vandens ir dubenį pastatyti ant jo. Kelios minutės ir sviestas ištirpsta. Aš dar mėgstu šiek tiek paplakti su mikseriu, kad geriau ištirtų cukrus.
  4. Kiaušinius išplakti kartu su vaniliniu cukrumi, kol gausis vientisa masė. Ją įpilti į šiek tiek atvėsusį sviesto dubenį.
  5. Bananus reikia sutrinti. Tam geriausiai tinka blenderis ir gautą masę reikia supilti į dubenį, kuriame yra sviestas ir kiaušiniai.
  6. Galiausiai viską sumaišome t. y. į gautą masę supilame birius produktus, suberiame pekano riešutus. Jie turėtų būti smulkiai sukapoti: kuo smulkiau, nuo skaniau.
  7. Formą, kurioje kepsite, reikėtų šiek tiek padengti plonu sviesto sluoksniu, kad vėliau be vargo būtų galima išimti iškeptą duoną.
  8. Kepti reikėtų 55-60 minučių. Visada pasitikrinkite su mediniu iešmeliu ar dantų krapštuku, ar jau viskas tikrai iškepę. Išėmus reikėtų leisti bent jau 20 minučių, kad duona atvėstų. Voila, tada galima valgyti.

Realiai kepimas trunka gan ilgai, bet laukti verta, nes duona išeina mygom. Labai skanu valgyti vieną, bet galima su šiek tiek sviesto, kai ji dar šilta. Aš mėgstu dar lazdyno riešutų kremo užsitepti, jei norisi totalios kalorijų bombos. Ilgiausiai pas mus duona išbuvo dvi dienas, tačiau ir antrą dieną nebuvo nei kiek padžiūvusi ar sausa, nors gulėjo ant stalo lėkštėje.

Tai va, easy peasy bananų duona. Skanaus!

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply