Kelionės

Keliauk ir pažink kitas kultūras neišvykdamas iš Lietuvos

I am back. Šį kartą kažkaip prisiruošiau parašyti apie tai, ką seniai visi žino, bet pamiršo, koks tai gali būti gėris. Kalbu apie couchsurfing‘ą. Prisiminiau jį, nes kaip tik rašau dabar iš Gdansko, kur jau ryte laukia manęs skrydis į Tel Avivą, o ten mane priims Gilad‘as.

Na, o viskas nuo pradžių. Kažkada seniai, kai tik persikėliau atgal į Lietuvą, nusprendžiau, kad noriu palaikyti savo anglų kalbos žinias, o tai geriausia yra kalbant ir bendraujant. Užsiregistravau svetainėje ir pradėjau priiminėti tuos, kuriems reikia pachrashinti vietos, kai keliauja. OMG, kiek teko priekaištų iš tėvų išgirsti neva nesi tikra, kas pas tave apsistoja, dar apvogs, dar kažkas… Kažkaip esu gal per daug naivi ar tikiu, kad žmonės nėra blogi, be to galų galiausiai yra ir ta pati nuojauta, kuri neapgauna.

Pamenu savo pirmą host‘inamą žmogų – Mark‘ą, vaikiną iš Austrijos. Taip jau nutiko, kad jis buvo vasaros stovykloje, jiems buvo tik tam tikrą laiką suteikta pastogė, o jam reikėjo kelias dienas kažkur apsistoti iki skrydžio. Na, taip ir susipažinome. Įdomiausia, kad iki dabar palaikome ryšius, be to jis taip pat buvo su mainų programa atvykęs į Lietuvą, tai per pietų pertraukas kartais susitikdavome kažkur kažką naujo paskanauti bei paplepėti apie politiką. Super fainas žmogus, kuris savanoriavo Korėjoje ir moka jų kalbą, todėl ir pačiai Vilniuje teko išbandyti kelias vietas, kur galima rasti labiausiai į vietinį korėjiečių maistą panašių patiekalų. Beje, Mark‘o mergina yra lietuvė, todėl susitikus visada mokėdavo pasakyti kelis žodžius.

Teko paskui host‘inti dar kelis žmones: kelias studentes, vaikinuką iš JAV, tiksliau iš kažkokios Pietų Amerikos valstybės – va, jis gal šiek tiek weird buvo, nes jam niekas nepatiko, viskas buvo neįdomu, o kai paklausi, tai ką norėtumei pamatyti, iš jo pasiūlymų – nulis. Tai buvo mano vos keli atvejai, kai suteikiau nakvynę, nes kažkaip laiko nebebuvo, o ir kažkaip pradėjo varginti – esu iš tų, kuri nori, kad kuo daugiau aprodyti, papasakoti, tai jaučiu šiokią tokią atsakomybę, kad kuo svetingiau sutikti. Tai tos kelios dienos, kai host‘ini būna tokios, kad jiems išvykus jautiesi, kad tau reikia atostogų.

Oh well, užteks bambėti čia kaip vidutinio amžiaus moteriai. Galvoju, dar niuansas buvo, kad gyvenau studio flat tada, tai priimti kažką būdavo šiek tiek sudėtingiau, labai jau vietos nebuvo daug, o patiesus pripučiamą čiužinį – vos rask vietos kojai padėti ir iki dušo nuvaryti. Prieš kelis mėnesius vėl užsiregistravau, kad galiu priimti. Be to, dabar kažkokiame kitame puslapyje, nes jame reikėjo labai jau daug pildyti – be to net atvirlaiškį gavau tuo adresu, kurį nurodžiau bei turėjau anketoje suvesti REF skaičius, kuriuos atsiuntė. Ir mokėti kažkiek už registraciją reikėjo.

Tai kodėl couchsurfing? Turiu nemažai draugų, kurie moka anglų kalbą arba mokinosi, tačiau bijo kalbėti, neturi praktikos, tai šis būdas yra puikus lavinti kalbą. Negana to, jei host‘ini, tuomet prapleti savo žinias, ar tai būtų apie šalį, iš kurios žmogus atvyksta, ar šiaip apie įvarius dalykus. Tiesiog kartais susirandi draugų ar pažįstamų visam gyvenimui ir žinai, kad jei keliausi, jie mielai tave priims. Negana to, aš pati labiau pradėjau pažinti Vilnių, nes kai atsikraustai, juk neprisiruoši eiti į kažkokias ekskursijas, o čia, norėdama kažką įdomaus papasakoti, parodyti, jau paskaitai, pasižiūri.

Daugelis abejoja dėl saugumo galbūt. Prisipažinsiu, man irgi kažkaip visada yra tas jaudulys, kad o jei žmogus kažkoks totalus freak‘as ar freak‘ė, bet pacheck‘ini informaciją, ką jie rašo, pasakoja, ką apie juos komentuoja prieš tai apsistoję. Galvojau, kodėl iš tikro ryžausi Tel Avive pasinaudoti couchsurfing‘u? Na, tai bus pirmas kartas, kai aš gyvensiu pas kažką. Tikrai nėra, kad bandau sutaupyti, aišku, pravers viskas, kas liks pramogoms, tačiau labiau varau su idėja, kad yra smagiau, kai vietiniai parodo visą gyvenimą iš vidaus, pataria, kur būtinai prisėsti, ką suvalgyti, kur apsilankyti ir panašiai.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply