Maistas

Degustacinė 7 patiekalų kelionė kulinarijos lofte „Gastronomika“

Niekada nebuvau gurmanė, kuri yra pametusi galvą dėl posh restoranų. Tačiau visas kortas sujaukia meilė – kai tavo buvęs draugas šefas, tai norom nenorom pradedi domėtis maisto gaminimu, įvairiomis vietomis, gurmaniškomis vakarienėmis… Meilė baigiasi, tačiau seni įpročiai miršta sunkiai arba juos galima labai lengvai atgaivinti. Šį kartą kalbu apie degustacinę vakarienę Liutauro Čepracko kulinariniame lofte „Gastronomika“.

Visų pirma turiu prisipažinti, kad nesu šio šefo gerbėja: net negaliu pasakyti dėl ko, tačiau man jis neimponuoja kaip žmogus, bet ko nepadarysi dėl kompanijos… Taigi ketvirtadienio vakarą mūsų laukė stalas 11 žmonių Ševčenkos gatvėje įsikūrusiame lofte. Turiu pripažinti, kad rasti „Gastronomiką“ kiemuose buvo gan didelis iššūkis, nes jokios iškabos nėra. Galų gale, pamačiau kolegą ir atsidūrėme buvusio fabriko patalpose. Viduje tave pasitinka gan intymi aplinka, prigesintos šviesos, staliukai, prie kurių galima manau, kad sutalpinti apie 30 žmonių. Įdomu tai, kad virtuvę skiria stiklinės durys, pro kurias matai, kaip dirba šefai.

Degustacinę „Viduržemio jūros brizas“ kulinarinę kelionę pradėjome šefo užkandėle, vėliau teko paragauti vietoje keptos duonos su pelenais bei riešutais. Labiausiai man patiko „Bonito tunas“ su rudeninėmis daržovėmis,  traškia bolivine balanda ir citrusų sultiniu. Skonis dieviškas! Kol laukėme patiekalų, liejosi pokalbiai, kuriuos nuplaudavo putojantis baltas vynas.

Taip pat labai skaniai susivalgė risotto, tačiau Viduržemio jūros barzdotės filė įspūdžio nepadarė – pritrūko kažko, o skonis atrodė gan plain. Vėliau sekė jaučio šonkaulio filė, prie kurio perėjome prie raudono vyno. Nors nemėgstu kepintų svogūnų, tačiau prie šio patiekalo jie puikiai derėjo. Norėjosi daugiau. Beje, keletą kartų iš virtuvės vis ateidavo šefai, kurie truputį paaiškindavo, ką ragausime. Mes nebūtumėme mes, jei mums nekiltų klausimų, pavyzdžiui, kaip yra brandinamas anties kiaušinis.

Galiausiai prieš desertą mūsų laukė skani staigmena: su mandarinu, greipfrutu ir kinrože. O desertas buvo superinis. Dėl vien jo galima užskaityti visą vakarienę. Naive šokoladiniai ledai su šokolado drožlėmis, avietėmis ir lazdyno riešutais – kažkas magiško! Beje, nusižengiau savo planui ir per vakarienę valgiau cukrų, miltus ir gėriau vyną! Shame on me, bet kitaip negalėjau, nes būčiau pusę gyvenimo džiaugsmo praradusi. Visas šis malonumas akims ir gomuriui tikrai nebuvo pigus – kiekvienam mūsų tai patuštino piniginę po 80 eurų (čia įskaičiuoti ir arbatpinigiai). Ar dar kartą eičiau? Hm. Tai gera patirtis, bet norėčiau išbandyti kitų šefų virtuvę ir kitas degustacines vakarienes.

Naudinga informacija: vakarienės vyksta ketvirtadieniais ir penktadieniais. Reikalinga išankstinė registracija. Taip pat prašoma 20 proc. depozitas. Šiaip vienam asmeniui vakarienės kaina yra 65 eurai, tačiau pridėjus vynus ar kitokius gėrimus išeina apie 80 eurų, aišku, priklauso nuo jūsų poreikių. Būkite pasirengę praleisti 4 valandas (mūsų vakarienė truko nuo 7 iki 11 valandos). Dress kodo nėra, tačiau patarčiau šiek tiek pasipuošti, nes vis vien norisi kažkokio iškilmingumo, nes ne kiekvieną dieną eini vakarieniauti į kulinarijos loftą. Jei grupelė didelė, tai ji yra sodinama prie ilgo stalo – kartais dėl triukšmo prie kitų staliukų buvo sunku susikalbėti, todėl mūsų stalas buvo suskilęs lyg per pusę. Ko man dar trūko? Na, teko būti ne viename „Michelin“ žvaigždėmis įvertintame restorane, tai pasigedau informacijos apie kiekvieną patiekalą: šefai buvo tik du kartus išėję paaiškinti apie tai, ką valgysime, o kitur – jei ne šefas, tai padavėjai labai išsamiai papasakoja, o čia reikėjo tiesiog žiūrėti ir perskaityti meniu. Šiaip bent kartą visiems rekomenduoju, nes tai yra gera patirtis, prapleti kulinarinį akiratį ir tiesiog leidi sau pasimėgauti įdomiais skoniais.

p.s. aš ne Užkalnis, todėl žąsimis nevertinsiu ir kiekvieno patiekalo skonio neaprašinėsiu, nes tiesiog reikia patiems pabūti ir sudalyvauti!meniu

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply